Krizmanici

RODITELJIMA KANDIDATA

 

ZA SV. POTVRDU U 2013. GODINI

 

 

Poštovani i dragi roditelji,

 

 

Kako bi se naši krizmanici što bolje pripremili za slavlje sakramenta svete krizme, ovaj lijepi i veliki događaj u

 

 

njihovu životu, molimo Vas da pažljivo pročitate i uvažite ove već iz godine u godinu uobičajene napomene:

 • Imajte na umu da je sakramenat Sv. potvrde ponajprije čin vjere, kršćanske duhovnosti, i da sve ostalo mora biti samo u službi tome, te da nikakve druge činjenice (kumovi, pokloni, odijelo, objed, gosti, fotografiranje...) ne smije odvratiti pažnju od onog najvažnijeg: susreta s Bogom Ocem, Isusom Kristom  i  Duhom Svetim, te s darovima koje on donosi. Stoga, neizostavno molite svakog dana za svoje dijete. Možete moliti ono što znate. Ne zaboravite na molitvu za primanje darova Duha Svetoga koju ste primili na početku školske godine. Možete se poslužiti i kojim molitvenikom ili izgovarajte riječi molitve oblikujući ih sami. Molite zajednički u obitelji. Dođite ponekad i preko tjedna na Sv. Misu i prikažite ju za svoje dijete. U našoj Župi radnim danom Sv. Mise jesu ujutro u 7,30 sati i navečer u 18,00 (do 1. svibnja; kasnije u 19,00 sati) u Oratoriju. Svakog dana pola sata prije večernje Mise je molitva krunice ili se obavlja neka kršćanska pobožnost. Svakog četvrtka nakon večernje Mise je klanjanje. 
 • Preporučite svoje dijete/svoju obitelj zagovoru i zaštiti mlade djevojke sv. Eufemije. Posjetite, zajedno sa svojom obitelji, ovih dana mjesto čuvanja njezinih relikvija i tu se pomolite za budućnost svoje obitelji. Sv. Eufemija mučenica je ljubavi. Svoj je život iz ljubavi darovala onome koji je Ljubav i iz koje izvire svaka druga prava ljubav. Ona neka bude zaštitnica ljubavi Vaše obitelji! 
 • Sakramenat Sv. potvrde podijelit će, polaganjem ruku, mazanjem uljem krizme i molitvom, u našoj župnoj crkvi svete Eufemije, mons. Ivan Milovan,  biskup porečki i  pulski biskup, u nedjelju, 5. svibnja 2013., za vrijeme Svete mise koja počinje u 10,30 sati. Molimo krizmanike i njihove kumove da dođu najkasnije u 10,15 sati i zauzmu svoje mjesto u crkvi (ne kasniti!!!). Ne zaboravite ponijeti sa sobom Krizmani listić koji će dobiti svaki kandidat za krizmu nakon sv. ispovijedi u subotu, 4. svibnja.
 • Za ovaj sakramenat pripremati ćemo se trodnevnicom uoči podjele sakramenta Potvrde. U četvrtak, 2. svibnja biti će u 18 sati Sv. Misa u crkvi Oratorij i nakon toga molitva. U petak, 3. travnja biti će u Oratoriju s početkom u 18 sati, prigodni program za krizmanike. Pozivamo krizmanike, njihove roditelje i kumove da sudjeluju na ovoj molitvenoj pripravi (četvrtak i petak). Pri završetku biti će proba. Molimo da krizmanici neizostavno prisustvuju. 
 • U subotu, 4. svibnja 2013. biti će u crkvi Sv. Eufemije pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed za krizmanike, roditelje (koji imaju uvjete za sv. ispovijed) i kumove (i oni se trebaju svi ispovjediti i na krizmi pričestiti!). Kumovi koji nisu iz Rovinja mogu sv. ispovijed obaviti u župi svoga boravka. Za učenike iz škole “Vladimir Nazor” i  “Bernardo Benussi” započeti će pokorničko bogoslužje u 9,30 sati, a za krizmanike iz škole “Juraj Dobrila” u  11,00 sati. 
 • Odjeća krizmanika i kumova (!) na dan podjele sakramenta potvrde neka bude onakva kakva dolikuje posvećenom prostoru (mini i prozirne haljine ne dolikuju crkvenom prostoru)! Molimo roditelje da o ovome svakako vode računa! 
 • Svaki krizmanik treba imati svijeću. Preporučujemo, ako je moguće, da to bude svijeća koja je gorjela Vašem djetetu na krštenju i prvoj pričesti. Ukoliko nemate svijeću možete ju nabaviti u Župnom uredu ili u crkvi Sv. Eufemije.
 • Radi velikog broja krizmanika i dostojanstva  čina, za vrijeme obreda zabranjeno je slikati i snimati. Slikati će smjeti samo službeni fotograf kod kojega ćete moći, ukoliko ste zainteresirani, kasnije nabaviti slike. Po završetku Sv. mise najprije će biti podjela uspomena krizme, zajedničko slikanje svih krizmanika s biskupom, a potom se možete slikati s kim hoćete i gdje hoćete.
 • Primanjem sakramenta potvrde svaki pojedinac postaje zreli član Crkve koji dnevno moli i nedjeljom i blagdanom slavi Sv. Misu s ostalim vjernicima župe. Neka cijela Vaša obitelj koja je ”Crkva u malom” izgrađuje svoju sigurnu budućnost na temeljima Evanđelja. Garancija napretku te izgradnje je upravo zajednička molitva i zajedničko slavlje euharistije (Mise). Ukoliko nam primanje krizme bude oproštaj od zajednice vjernika (Crkve) do “druge prilike”, postati će upitno jesmo li “uzaludno primili dar milosti Božje”. 
 • Nakon uspješnog završetka osmog razreda Vaše će dijete zasigurno nastaviti školovanje u srednjoj školi. Uvjereni smo da će svi krizmanici, među kojima je i Vaše dijete, izabrati vjeronauk u srednjoj školi i tako potvrditi obećanje dano na krizmi, te nastaviti svoju duhovno - kulturno -  intelektualnu izgradnju. Nakon navršene šesnaeste godine života svaka krizmana osoba koja nastavi kršćanski živjeti može  kumovati prigodom krštenja i krizme. Krizmanik koji u srednjoj školi ne pohađa vjeronauk ne ispunjava uvjete za kumovanje. 
 • Koristim ovu prigodu i zahvaljujem svim našim župnim animatorima u velikodušnoj pomoći u pripremi na sakramenat sv. potvrde. Župni animatori su tijekom ove godine kao volonteri poklonili Vašem djetetu svoje dragocjeno vrijeme, pažnju i ljubav. Kršćanski je da budemo zahvalni. Potičem Vas da ovih dana potražite u crkvi animatora Vašeg krizmanika, te im pružanjem ruke i riječima izrazite svoju zahvalnost. Tijekom ove jednogodišnje pripreme za Vašeg  krizmanika molili smo u našoj župi, a poimence za Vaše dijete molio je i jedan od članova Apostolata molitve. I svim članovima Apostolata molitve izričem ovim putem zahvalnost za dragocjeni i nezamjenjivi doprinos u pripremi na svetu krizmu. 

 

 
 1. PLAN  I  PROGRAM RIPREMA ZA SAKRAMENT KRIZME 

Cilj: Uvesti kandidate za krizmu u život župne zajednice 

 
1.
S L U Š A T I
Biblija – meditacija – molitva
2.
S L A V I T I
Sakramenti – sakramentali
3.
S L U Ž I T I
 Caritas
Zajedništvo
Nedjeljna i blagdanska Misa
Misna čitanja
Krštenje
“Kumovanje”
Posjeti starcima, bolesnicima, staračkom domu
Nedjeljna čitanja
Vjenčanje
Posjet zajednici “Cenacolo”
Molitveno – meditativni susreti
Sprovod
Božićna / korizmena humanitarna akcija
Duhovno – rekreativni susreti
Krunica
listopad – svibanj
Misije
Misijska nedjelja
Osobna molitva
Klanjanje (četvrtak)
Plakati, zidne novine
Vjerski tisak
Osobne ispovijedi
Upoznavanje sa skupinama mladih
Korištenje župne knjižnice
Pobožnosti
Održavanje zajedničkih prostorija
“Duhovni cvjetići”
Procesije
Posjet Caritasu
Biblijski susreti
Animiranje (prva pričest, Cvjetnica, Veliki tjedan)
“Nedjelja Caritasa”
I drugo prema dogovoru s animatorima
I drugo prema dogovoru s animatorima
I drugo prema dogovoru s animatorima
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. SVAKODNEVNA MOLITVA ZA DAROVE DUHA SVETOGA

  

PONEDJELJAK

 U ime + Oca + i Sina + i Duha + Svetoga. Amen

 Dođi, Duše Sveti, Duše mudrosti. Pouči me da cijenim nebeske darove više od svega bogatstva ovog svijeta. Ti me uvijek vodi da budem mudra duha, da pravedno radim i istinu govorim. Pomozi mi da upozna svoju konačnu svrhu – spas svoje duše i da hrabro koračam prema tvom cilju.

 (moli se svaki dan)

 Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.

Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

 -        Pošalji Duha svojega Gospodine.

-        I obnovi lice zemlje.

Pomolimo se: Bože, koji si svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernika, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i Njegovoj  se utjehi vazda radujemo. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

 UTORAK

 U ime + Oca + i Sina + i Duha + Svetoga. Amen

 Dođi, Duše Sveti, Duše razuma. Prosvijetli me da pravo shvatim otajstvo vjere i da po njemu živim; da istinu prihvatim i djelom izvršim.

 Slava Ocu...

 SRIJEDA

 U ime + Oca + i Sina + i Duha + Svetoga. Amen

Dođi, Duše Sveti, Duše savjeta. Pomozi mi u nedoumici, savjetuj me u nesigurnom poslu, čuvaj me da druge ne navedem na zlo. Nadahni me da uvijek odaberem ono što je na sve veću slavu Božju i spas bližnjega.

Slava Ocu ...

ČETVRTAK

U ime + Oca + i Sina + i Duha + Svetoga. Amen.

Dođi, Duše Sveti, Duše jakosti.  Daj mi duhovnu jakost i ojačaj me u mojim slabostima da hrabro ustrajem u tvojoj službi, da se iz straha ili obzira prema ljudima nikada ne odijelim od svoga Stvoritelja.

Slava Ocu...

PETAK

U ime + Oca + i Sina + i Duha + Svetoga. Amen.

Dođi, Duše Sveti, Duše znanja. Daruj mi pravo znanje – da dobro upoznam put koji vodi u nebo, da upoznam prolaznost i taštinu ovoga svijeta i da ne želim drugo upoznati osim Isusa raspetoga. Da u svim stvarima gledam put koji vodi u nebo.

Slava Ocu...

SUBOTA

U ime + Oca + i Sina + i Duha + Svetoga. Amen.

Dođi, Duše Sveti, Duše pobožnosti. Obdari me dubokom pobožnošću i svetom ljubavlju prema Bogu, da sve činim za njegovu čast i slavu, da samo njega neumorno tražim, da ga nalazi svuda i da ga zavolim djetinjom odanošću.

Slava Ocu...

NEDJELJA

U ime + Oca + i Sina + i Duha + Svetoga. Amen.

Dođi, Duše Sveti, Duše straha Božjega. Usadi mi u srce strah Božji, koji je početak svake mudrosti, da se klonim grijeha, da uvijek držim na pameti i izbjegava što je Presvetom trojstvu mrsko, i da se toga držim do zadnjeg daha svoga života.

Slava Ocu...

 

3. STUPNJEVI PRIPREME ZA SAKRAMENT POTVRDE

1. stupanj        OGLAŠENIK

            Od početka školske godine do došašća
                                   Predstavljanje; znamenovanje križem
                                               Hodočašće putovima “mučenika krizme”
                                               Sluge Božjega Miroslava Bulešića

 2. stupanj        KANDIDAT

            Od Došašća do Korizme
                                   Predanje Evanđelja
                                               Hodočašće u porečku katedralu
                                               Inicijacija od prvih stoljeća kršćanstva do danas

 3. stupanj        PRIPRAVNIK

            Od korizme do krizme
                                   Predanje Vjerovanja 

4. stupanj        VRIJEME MISTAGOGIJE

            Uvođenje u skupinu mladih
                        (Od krizme nadalje)

 

4. KUMOVANJE 

Praksa je u Crkvi da kod podjeljivanja sakramenata krštenja i krizme/potvrde bude nazočan kum ili kuma.

Zakonik kanonskog prava koji vrijedi za Crkvu po čitavom svijetu propisuje uvjete o kumovanju. da bi netko mogao obavljati službu kuma, treba ispunjavati uvjete koji su za to potrebni. Ti su uvjeti slijedeći:

 • da su kuma/u odabrali sami roditelji ili krizmanik ili onaj koji ih zamjenjuje, a ako tih nema, župnik ili služitelj sakramenta;
 • da je kum za to prikladan i da ima namjeru vršiti tu službu;
 • da je navršio šesnaestu godinu života;
 • da je katolik i to pričešćen i krizman i da provodi život u skladu s katoličkom Crkvom (da nije rastavljen, da ne živi u vanbračnoj zajednici ili samo u civilnom braku...);
 • da nije kažnjen nikakvom kanonskom kaznom;
 • da nije otac ili majka krizmaniku.

Crkva preporučuje izabrati za kuma na krizmi, ako je moguće istu osobu, koja je kumovala na krštenju.

Obrednik “Red potvrde” traži da krizmani kum bude “dovoljno zreo za tu zadaću, da pripada Katoličkoj Crkvi te da je primio sakramente krsta, potvrde, euharistije, da mu pravo ne zabranjuje vršiti tu službu” (br. 6). Isti obrednik također upozorava pastire duša “neka vode brigu da kum bude dovoljno prikladan za tu službu koju preuzima.”

Ti uvjeti postavljaju se iz same naravi službe kuma, to jest s obzirom na dužnosti koje on ima, a to su ove: “Brinuti se da vjerno vrši obveze povezane s tim sakramentom (Kan. 892); odnosno kumovi preuzimaju obvezu da kasnije pomažu svojim potvrđenicima “da obećanja koja su na krštenju javno izrekli mogu pravo provesti po Duhu Svetom kojeg su primili” (Red potvrde, br. 5).

Potvrda o prikladnosti za službu kuma

Potvrdu o prikladnosti za službu kuma, u smislu gore navedenih napomena, izdaje župnik mjesta gdje određena osoba stanuje. Ukoliko osoba koja želi kumovati stanuje u drugoj župi od one u kojoj je krštena, treba najprije donijeti potvrdu o krštenju (krizmi i vjenčanju), na temelju koje župnik (ako je osoba prikladna) izdaje potvrdu (Posvjedočenje) za obavljanje službe kumovanja. Dakle, sama potvrda o krštenju, krizmi ili vjenčanju nije dovoljna za kumovanje. 

Najave

Nema aktualnih događanja.

Tjedni raspored

Ponedjeljak, 08. 02. 2016.
07,30 - Misa u Oratoriju
 
Utorak, 09. 02. 2016.
07,30 - Misa u Oratoriju
18,00 - Misa u Oratoriju
 
Srijeda, 10.02. 2016. 
07,30 - Misa u Oratoriju
09,00 - Misa u Oratoriju
12,00 - Majka Božja od Milosti
18,00 - Misa u Oratoriju
  
Četvrtak, 11. 02. 2016. 
07,30 - Misa u Oratoriju
18,00 - Misa u Oratoriju
 
Petak, 12. 02. 2016. 
07,30 - Misa u Oratoriju
17,30 - Križni put u Oratoriju
18,00 - Misa u Oratoriju
 
Subota, 13. 02. 2016.
07,30 - Misa u Oratoriju
18,00 - Misa u Oratoriju
 
Nedjelja, 14. 02. 2016.
Sv. Mise:
09,00 - Oratorij
09,00 - Sv. Pelagij
10,30 - Sv. Eufemija 
12,00 - Majka Božja od Milosti
17,00 - Oratorij - Euharistijsko klanjanje
18,00 - Oratorij