Duhovni izlet napuštenim crkvicama Rovinjštine

Duhovni izlet napuštenim crkvicama Rovinjštine

Mons. Vilim Grbac, generalni vikar biskupije i rovinjski župnik ove je godine o početku korizme za portal Istra IN podsjetio na najvažnija obilježja korizme te ujedno predstavio jednu novu inicijativu u rovinjskoj župi – duhovni izlet napuštenim crkvicama Rovinjštine.

Čistom srijedom ili Pepelnicom počinje korizma, dio liturgijske godine u kojem se kršćani pripremaju za blagdan Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi, dobrim djelima te dublje promišljaju svoje vjere.

Velečasni monsinjor Vilim Grbac podsjeća kako je od danas do Uskrsa 12. travnja, ne računajući nedjelje, točno četrdeset dana. Riječ je i o znakovitoj brojci koja u Bibliji označava nešto važno, novo, a temelji se na tome da je Isus četrdeset dana bio u pustinji prije svog javnog djelovanja s kojim je započeo u svojoj tridesetoj godini. Osim toga, izraelski je narod četrdeset godina putovao iz ropstva u slobodu, a simboličkih četrdeset u Svetoj knjizi ima još. Zato bi za kršćane ovo trebala biti duhovna priprema, a ne priprema za samo jedan dan, onaj Uskršnji. Čovjek bi trebao razmisliti kakav je njegov odnos prema Bogu i drugim ljudima i što bi mogao učiniti bolje, kaže velečasni Grbac. Ovo nije razdoblje žalosti i tuge kako se korizma često doživljava, već je ovo radosno iščekivanje najvećeg blagdana vjernicima- uskrsnuća Isusa.

Korizma označava i neke nove aktivnosti u rovinjskoj župi, a osim onih očekivanih misa, ove su godine za svoje vjernike pripremili i neke novosti. Osim duhovnih obnova na redovitim svetim misama, tu je i pobožnost Križnoga puta utorkom i petkom uvečer u Oratoriju pola sata prije mise kada se ove godine posebno spominje stota godišnjica rođenja Miroslava Bulešića. Pa je i to razlog da čitamo i razmišljamo o njegovom duhovnom dnevniku, rekao je velečasni Grbac.

DUHOVNI IZLET NAPUŠTENIM CRKVICAMA ROVINJŠTINE

Ove je godine doček Uskrsa poseban i zbog neuobičajenog duhovnog izleta kojeg su pripremili u rovinjskoj župi. – Novost je da pohodimo crkve u našoj župi i to one van grada i u kojima se misa inače ne služi. Neke od tih crkvi su danas ruševine, bez krova, ali zavrjeđuju da ih posjetimo, da znamo gdje su i da su to znakovi vjere onih ljudi koji su tu prije živjeli, rekao je velečasni Grbac.

Svake će se subote od 15 sati na taj način služiti Križni put, uz šetnju od tri do pet kilometara, a mjesto startnog susreta uvijek je drukčije, ovisno o crkvi koju se namjerava posjetiti. Započeti će se već ove subote, 29. veljače posjetom crkve Sv. Bartol- Sv. Kristofor na križanju cetse za Valaltu i Lim, odnosno Uvale Saline.

Nastaviti će se održavanjem križnog puta u crkvicama Sv. Ivan i Pavao u Villas Rubinu, Sv. Eufemija u Salinama, Sv. Nikole u Španidigi, Sv. Ciprijana na Turnini i, na posljetku, Sv. Tome na Mondelacu. (Izvor: portal Istra IN)