Misli Terezije iz Lisieuxa

Misli Terezije iz Lisieuxa

Što je tako privlačno sveta Mala Terezija nosila u svome biću, u svojim osjećajima, možda se nigdje ne može toliko očitovati koliko u njezinim razmišljanjima o ljubavi Božjoj. Ovdje donosimo neke od njezinih najljepših misli, nadahnite se njima i vi.

 1. “Bog ne gleda na naše ostvarivanje, nego na našu dobru volju. Naš jedini cilj mora biti Boga razveseljavati.”
 2. “Bog ne gleda na veličinu naših djela, nego samo na ljubav s kojom se ona obavljaju.”
 3. “Da bih živjela u činu ljubavi, ja se prikazujem kao žrtva paljenica Tvojoj milosrdnoj ljubavi, moleći Te da me spaljuješ bez prestanka, puštajući da mi dušu poplavljuju valovi beskrajne nježnosti, koji su zatvoreni u Tebi i da tako postanem mučenica Tvoje ljubavi, o moj Bože!”
 4. “Ja sam eto samo sitna mala ptičica pokrita s nešto lakih pahuljica. Nisam orao; imam samo njegove oči i srce.”
 5. “Ja sam samo nemoćno i slabo dijete, ali baš moja slabost mi daje smionosti da sebe darujem kao žrtvu Tvojoj ljubavi, o Isuse!”
 6. “Krist je moja ljubav, On je cijeli moj život!”
 7. “Ljubav nas obuzima samo onoliko koliko joj se predamo.”
 8. “Moj je poziv ljubav!”
 9. “Moram podnositi samu sebe, kakva jesam, sa svim svojim bezbrojnim nesavršenostima. Ali tražit ću način kako da dođem u Nebo malim, posve ravnim, vrlo kratkim i sasvim novim putom. Htjela bih naći dizalo, koje bi me dignulo do Isusa, jer sam premalena da se penjem po mučnim stepenicama savršenstva.”
 10. “Samo je jedno bezuvjetno potrebno: velika, jaka i vjerna ljubav, s kojom se ispunjavaju svakodnevne dužnosti, sasvim svejedno gdje smo postavljeni: jesmo li u školi ili na radnom mjestu, kod kuhinjskog lonca ili u staji, služimo li bolesnicima ili sami ležimo bolesni.”
 11. “Shvatila sam da su bez ljubavi sva djela samo ništa, pa i najsjajnija kao uskrisivanje mrtvih.”
 12. “Treba činiti samo jedno; sipati Isusu pod noge latice cvijeća malih žrtava, zatim se prepustiti potpuno Njemu.”
 13. “Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš, čini s ljubavlju.”
 14. “Zašto da nas opterećuje što smo mi ništa, kad znamo da je Isus sve. Naše ništa treba se izgubiti u Njegovom neizmjernom sve.”