Obljetnica dolaska sarkofaga sv. Eufemije u Rovinj

Obljetnica dolaska sarkofaga sv. Eufemije u Rovinj

U ranu zoru 13. srpnja 800. crkvena su zvona uzbuđeno su zazvonila. Građani su se sjurili prema moru. Morem je poput kamene lađe doplovio mramorni sarkofag. Zadivljeni su Rovinjci volovskim i konjskim zapregama pokušavali kamenu grobnicu odvući u grad, ali uzalud.

Nisu pomogli ni snažni mišići niti dosjetljivost ljudska pomogao je tek Bog na dijelu.

Svetica se ukazala tek malom dječaku rekavši mu: „Ja sam Eufemija Kalcedonska koja svojom krvlju zaručih Isusa. Ti ćeš izvući kamenu korablju svojim tijelom.“ I doista pred zapanjenim pukom dječak je upregnuo svoje slabašne junice i odvukao sarkofag od obale do crkve na vrhu gradskog brijega.

Tamo ga otvoriše i ugledaše nepomično tijelo prelijepe djevojke. Kraj nje se nalazio svitak pergamene na kojem je pisalo: „Ovo je tijelo svete Eufemije, djevice mučenice iz Kalcedona rođene za nebo 16. rujna godine gospodnje 304.“
Na vrhu zvonika crkve koja dominira Rovinjem nalazi se veliki bakreni kip Sv. Eufemije, postavljen tako da se okreće oko svoje osi prema smjeru vjetra.

Tako sveta Eufemija do današnjeg dana čuva kršćane i hrvatski gradić Rovinj na obalama prelijepe Istre.

U srijedu, 13. srpnja, misnim slavljem u crkvici Sv. Križa u Rovinju, u podnožju uspona ka crkvi sv. Eufemije, biti će obilježena 1216. obljetnica dolaska njezinog sarkofaga na rovinjsku obalu. Misa je u 7,30 sati.

Izvor: biskupija-porecko-pulska.hr/tzgrovinj.hr