Održan humanitarni uskršnji koncert

Održan humanitarni uskršnji koncert

U utorak, 29. ožujka, u Rovinju su rovinjski kantautor Davor Terzić, pjesnikinja Vesna Petrić Terzić i pulski kantautor Bruno Krajcar održali humanitarni uskršnji koncert za pomoć obitelji Čekić, čiji blizanci boluju od najjačeg oblika autizma.

Program je započeo Davor Terzić prigodnim instrumentalom, a potom je Vesna Terzić pročitala nekoliko svojih autorskih pjesama: „Moj grad i ja“, „Bit ću sve što hoćeš“ i Plavetnilo neba“.

Moderatorica programa, Suzana Modrušan Krošnjak, predstavila je ukratko obitelj Čekić i poteškoće s kojima se susreću u njegovanju svojih dvoje, kako je rekla, posebnih sinova, Alena i Lorisa. Oni, obzirom na izuzetno jaki oblik autizma od kojega boluju, trebaju 24satnu njegu. Podsjetila je na još jednu sličnu humanitarnu akciju koja je za njih organizirana prije nekoliko godina, kada je bilo potrebno opremiti im sobu gdje bi mogli boraviti bez opasnosti, jer, obzirom na posebnosti svojih simptoma, u uobičajenim kućnim uvjetima postoji opasnost da se ozlijede.

Koncert su organizirali rovinjska župa sv. Eufemije, Udruga sv. Vinka Paulskog konferencija sv. Eufemije i Zajednica Joshua. Uz brojne žitelje Rovinja i predstavnike gradskih vlasti, koncertu su nazočili i rovinjski župnik, generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac te kapelan Karol Homieja.

Prvi glazbeni blok otvorio je Davor Terzić s pjesmom „Ne daj se“, a nakon nekoliko solističkih izvedbi pridružili su mu se sin Gracijan, supruga Vesna te Martina i Maurizio Ferrara u izvedbi pjesme „Reci mi Isuse“.

Davor Terzić je potom, uz ‘backvokale’ cijele publike otpjevao svoju prvu duhovnu skladbu „Hvala“. Nakon Vesninih stihova „Drvo života“ i „Ranjena ptica“ uslijedio je Krajcarov nastup tijekom kojeg je izveo desetak svojih duhovnih skladbi, neke poznate duhovne uspješnice, ali i neke još neobjavljene, koje je tek nedavno skladao. S pjesmom „Isuse uzdam se u tebe“ najavio je i objavljivanje svog novog albuma duhovne glazbe tijekom ove godine. Nastup je zaključio pjesmom „Ne boj se sine“ koju je posvetio sinu Mihaelu.

Moderatorica je potom pozvala majku Alena i Lorisa, Editu Čekić i Jutu Haber, vlasnicu Farme Haber i konjičkog kluba „Sv. Eufemija“ kamo blizanci odlaze na terapijsko jahanje. Juta Haber je predstavila djelatnost hipoterapije kojom se na svojoj farmi bavi već 15 godina, ali, kako kaže, s ovakvim oblikom autizma se prvi put susrela tek kada su joj doveli Alena i Lorisa, tada trogodišnjake, kada im je ujedno i dijagnosticirana bolest. Početak rada s njima je bio težak, prisjetila se Haber, no uz pomoć za to posebno školovanih konja, te nakon kilometara i kilometara prepješačenih uz konje na kojima su blizanci sjedili, terapija je počela djelovati i dovela je do bitnih napredaka. Dječaci koji ne govore, i imaju velike poteškoće u socijalnim kontaktima sada na farmi mogu čak preuzeti određene zadatke oko njege konja, a uz njih prihvaćaju i neke oblike društvene interakcije s trenericom. Ispričala je i zgodu kada je njihova terapijska kobila oždrijebila ždrijebe, dopustila je da dječaci uđu u box, iako se kobile inače vrlo zaštitnički postave u takvim situacijama.

Nakon što je prikazan izuzetno blagotvorni učinak koji hipoterapija ima na blizance, moderatorica je otkrila i namjenu sredstava te humanitarne večeri: sakupljanje priloga za kupnju terapijskih konja na kojima bi dječaci mogli na imanju svojih roditelja, u selu Bubani, svakodnevno jahati, a ne samo kada ih mogu voditi na farmu Haber.

Edita Čekić, majka blizanaca je na kraju izrazila zahvalu svima okupljenima, organizatorima, izvođačima i Gradu Rovinju na ustupanju Multimedijalnog centar za održavanje koncerta, ali i na mnogim drugim situacijama kada im je Grad na razne načine pomogao u njihovim potrebama.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.