Papa Franjo: Nepravda iskorištavanja rada je smrtni grijeh

Papa Franjo: Nepravda iskorištavanja rada je smrtni grijeh

Ne budite navezani na bogatstvo, jer ono nam je dao Bog kako bismo ga darovali drugima

Osvrnuvši se na Poslanicu sv. Jakova apostola (Jak 5, 1-6), na dio u kojem se govori o tomu kako su vapaji i protesti neplaćenih radnika došli do ušiju Gospodina, Papa je ponovio apostolovu snažnu poruku bogatima, podsjećajući na propadljivost bogatstva.
„Jao vama bogatašima“, rekao je Isus u prvom prijekoru Blaženstava u Lukinom evanđelju ( Lk 6, 20-26 ) – istaknuo je Sveti Otac. Propovijed o siromaštvu je u središtu Isusove propovijedi: „Blaženi siromašni“ to je prvo blaženstvo. To je osobna karta kojom se Isus predstavlja kada se vraća u svoje selo i sinagogu u Nazaretu govoreći: „Duh Gospodnji na meni je, poslan sam navijestiti Radosnu vijest siromasima.“ Tijekom povijesti se nastojalo izbjegavati tu propovijed o siromaštvu vjerujući da je to društvena i politička stvar. Ne, to je čisto evanđelje! – naglasio je Papa.
Bogatstvo je idolopoklonstvo, sposobno je zavesti. Isus kaže da se ne može služiti dvojici gospodara: ili služite Bogu ili služite bogatstvu; Isus bogatstvu daje kategoriju gospodara, jer bogatstvo vas obuzme i ne popušta, i ide protiv prve zapovijedi: ljubi Boga čitavim srcem.
Bogatstvo je i protiv druge zapovijedi jer uništava skladan odnos među nama ljudima, uništava život, uništava dušu – rekao je Sveti Otac i podsje- tio na prispodobu o bogatašu koji je mislio na udoban život, slavlja i raskoš- nu odjeću, i prosjaku Lazaru koji nije imao ništa. Bogatstvo uništava sklad među braćom, ljubav prema bližnjemu i čini nas sebičnima.
Apostol Jakov upozorava na plaće radnika koji su radili kod bogataša i nisu bili plaćeni; netko bi ga mogao zamijeniti sa sindikalistom – rekao je Papa i naglasio – međutim, apostol govori po nadahnuću Duha Svetoga. Ljudi se ostavljaju bez posla da bi se spasio kapital. To je protiv druge za- povijedi, i tko to čini: Jao njemu! To kaže Isus. Jao vama koji iskorištavate radnike i njihov rad, koji plaćate na crno, koji ne plaćate doprinose zdravs- tvenog i mirovinskoga osiguranja i koji ne dajete godišnji odmor.
Jao vama! Tražiti popuste, varati na plaći i na onom što se mora platiti, to je grijeh – istaknuo je papa Franjo i nastavio – Netko će reći: Oče, idem na misu svake nedjelje, idem u onu katoličku udrugu i molim devetnicu… Ali ako ne plaća? Ta je nepravda smrtni grijeh. Ako ne plaća nije u Božjoj milosti, to kaže Isus i to kaže apostol Jakov. Zbog toga vas bogatstvo udaljava od druge zapovijedi, od ljubavi prema bližnjemu.
Bogatstvo je sposobno učiniti nas robovima; zato je Sveti Otac potaknuo bogate, a ne siromašne, da više mole i čine pokoru. Pred bogatstvom niste slobodni. Da biste bili slobodni od njega, morate se odmaknuti od njega i moliti Gospodina. Ako vam je Gospodin dao bogatstvo, to je zato da biste ga dali drugima, da biste u Njegovo ime činili mnoge dobre stvari za druge. Bogatstvo ima sposobnost zavođenja pred kojim možemo pasti i postati njegovi robovi – zaključio je papa Franjo.

24 svibnja 2018., Dom Svete Marte