Povijest župe

Galerija5Ne zna se točno kada se na malom klisurastom otoku formiralo naselje, odnosno današnji Rovinj. U samoj okolici i na mjestu današnjeg Rovinja ima mnogo nalaza iz brončanog i željeznog doba pa se tako materijalna povijest može više-manje kontinuirano pratiti od 1500. godine prije nove ere. Zatim imamo nalaze antičke stambeno-gospodarske zgrade iz I./II. st. nove ere.

Postoji i legenda da su Argonauti osnovali Rovinj jer se dio tih legendarnih antičkih moreplovaca ovdje iskrcao i odustao od potrage za zlatnim runom. Ipak početak današnjeg Rovinja možemo sa sigurnošću smjestiti u VII. stoljeće. Tada su se istarski Romani iz okolnog područja sklonili na rovinjski otočić bježeći pred Slavenima. U istom ga stoljeću anonimni Ravenjanin u svojim  spisima naziva Ruvigno, Ruigno, Ruginio. To je pravi početak današnjeg grada.

Međutim niti tada nisu bili slobodni već su pod bizantskom vlašću. Krajem VIII. st. Rovinj zauzima Franačka vojska, da bi ubrzo vlast nad gradom preuzeli akvilejski patrijarsi. Od X. do XII. st. Rovinj je slobodan grad, unutar svojih monumentalnih zidina uspio je održati svoju neovisnost i imati vlastitu samoupravu. Godine 1188. potpisan je ugovor o “vječnom miru i prijateljstvu” s Dubrovnikom. Stotinu godina kasnije – 1283. god. –  Rovinjci su slijedili primjer ostalih zapadno istarskih gradova i zakleli se na vjernost Mletačkoj republici – Veneciji, no tada nisu ni slutili da će ta “vjernost” trajati više od pola tisućljeća. Ta je ista Mletačka vlast – ono što je nama ovdje najvažnije – izgradila crkvu Sv. Eufemije.

Početkom XIX. st. Rovinj zahvaćaju velika povijesna zbivanja i dešavaju se korijenite promjene koje prelaze okvire ove teme.