Neka Duh Sveti bude protagonist našeg života

Neka Duh Sveti bude protagonist našeg života

Bez Duha Svetoga ne možemo ništa učiniti

Možemo se ponovno roditi „iz svoje malenosti“, iz svojeg grešnog života, samo uz pomoć iste snage koja jeuskrisila Gospodina; odnosno snagomBožjom i zato nam je Gospodin poslao Duha Svetoga. Sami to ne možemo učiniti – podsjetio je Papa Franjo

Papa prati vezu između Uskrsa i
poruke o ponovnom rođenju. Poruka
Gospodinova uskrsnuća dar je Duha
Svetoga. Naime, u prvom Isusovom
ukazanju apostolima, na nedjelju uskrsnuća, rekao im je: „Primite Duha Svetoga“. To je snaga! Bez Duha Svetoga ne možemo ništa učiniti – objasnio je Papa, podsjećajući da kršćanski život nije samo dobro ponašanje. Možemo nešto učiniti, no kršćanski se život ponovno rađaod Duha Svetoga i zato mu moramo napraviti mjesta.

Duh je taj koji nas uskrsava iz naših ograničenosti, iz naše smrti, jermnogo je obamrlog tkiva u našem životu i našoj duši – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Poruka je uskrsnuća Isusov odgovor Nikodemu da se treba ponovno roditi. No zašto to prepušta Duhu Svetomu? Kršćanski život, koji se naziva kršćanskim, koji ne ostavlja mjesta Duhu Svetom ine dopušta da ga Duh vodi, poganski je život, prerušen u kršćanski. Duh Sveti je protagonist kršćanskog života, Duh Sveti koji je s nama, koji nas prati, koji preobražava i pobjeđuje s nama. Nitko nije uzašao nanebo doli onaj koji siđe s neba, to jest Isus. On je sišao s neba. I u trenutku uskrsnuća kaže nam: „Primite Duha Svetoga“; On će biti pratitelj vašega kršćanskog života.

Dakle, ne može biti kršćanskoga života bez Duha Svetoga koji je naš svakodnevni pratitelj, Očev i Isusov dar. Molimo Gospodina da namdade tu svijest da ne možemo biti kršćani, a da ne hodimo zajedno sDuhom Svetim, bez djelovanja Duha Svetoga, ako ne dopustimo daDuh Sveti bude protagonist našega života. Potrebno je upitati se koje je Njegovo mjesto u našem životu, jer ne možete živjeti kršćanski životbez Duha Svetoga. Treba moliti Gospodina milost da shvatimo tuporuku da je Duh Sveti naš pratitelj na putu – zaključio je papa Franjo.