Vrijeme iščekivanja – vrijeme milosti

Vrijeme iščekivanja – vrijeme milosti

Veliki Božji zahvati u povijesti svemira i čovječanstva imali su svoje tumače u prorocima. Oni nam otkrivaju današnje zbivanje kao smišljenu zbilju. To je ono što je posebno karakteriziralo Izraelce. U svemu su čitali Božje znakove i Božju poruku.

U Isusovom slučaju Božja riječ predsusreće i pripravlja najveći događaj svemira. Povijest ljudska krenut će drugim smjerom. Zauzet će božanski pravac i otkupljenje. Isusovim navještajem Bog oduzima vremenu da bude samo obično vrijeme da bude sveto vrijeme – mesijansko vrijeme.

S njim započinje sveto vrijeme koje će se prenositi iz generacije u generaciju. S njim čovjek dobiva božansku vrijednost. U svim generacijama i u svakom čovjeku događat će vjekovno zbivanje. Vjekovna pitanja i odluke. Svatko će odlučivati za sebe i o svojem usmjerenju. Novi humanizam se otvorio s Isusovim navještenjem. Poziv je na otvorenost prema Bogu, prema transcendenciji, prema budućnosti. Isus dolazi kao najpotpunije Božje objavljenje i kao onaj u kojem se posvećuju zemlja i ljudi.

Kad danas čujemo navještaj Mariji, to nas potiče da se navještaj dogodi svakom čovjeku. Marija je kao primjer prihvaćanja volje Božje. Ona je prva prihvatila navještaj i pozvala cijelo čovječanstvo da prihvati Isusa koji je Božje poslanje čovječanstvu. Čovjek prihvaćanjem Božjeg ‘Da’ ulazi u novo vrijeme koje je ispunjeno nadom i povjerenjem u budućnost. Isusov dolazak je poziv na vjeru u budućnost. Bez prihvaćanja Božje volje nema istinskog Božića.

Jer Božiću je cilj da Bog bude u nama i s mana. “Ja ću biti s tobom, pođi u obećanu zemlju” (Riječi Mojsiju). Bog nam se nudi. Na nama je hoćemo li prihvatiti njegovu ponudu il nećemo. Hoćemo li njega prihvatiti ili nećemo. Marija je pralik čovjeka koji prihvaća Božji poziv. Ona je vjerovala u Boga i Bogu. Vrlo često se svi nađemo u situaciji kada nam se čini da nema izlaza. Baš u takvim stanjima dobro je sjetiti se Marije i navještaja Duha Božjeg.

Cijeli božićni “štimung” ima za cilj pripraviti čovjeka za životni Božić. Za rađanje Boga u nama (Tauler). Isusovo porijeklo je Božansko. Da bi ga se shvatilo i prihvatilo kao vlastitost svakog čovjeka, njegovo je porijeklo božansko utjelovljenje u ljudskom rodu.

Kad nam se naviješta Isusova loza, time se upućuje da je svima nama porijeklo božansko. Svi smo mi željeni od Boga. Nitko nije slučajan. Svatko je smišljen i usmjeren prema smišljenosti. Isusovo porijeklo je među ljudima i na nebu. Takvo je porijeklo svakog čovjeka. Jesmo li toga svjesni? Na to nas također upozoravaju proroci. Oni nas upućuju na Boga i na čovjeka. Također nas objava upućuje na Josipov lik. Josip je čovjek ljubavi i povjerenja. On je također poziv svim ljudima.

Neka Božje svjetlo sijevne u svima nama.